Koli kiehtoo aina

Suden Monologi
Julkaistu: 2/10/2017

monologi3Kirjoitan hieman lisää lähiretkeilystä. Tammikuun säät olivat niin kurjat, että suuntasimme silloin Kolille. Vaikka muualla olisi kuinka harmaata ja loskaista niin Kolilta on silti suurella todennäköisyydellä mahdollisuus löytää niitä tykkylumen peittämiä puita ja luminen talven ihmemaa.

Sää oli edelleenkin pilvinen ja harmaa, mutta Kolin kansallismaisema ei vaan petä koskaan. Kävimme kävelemässä lyhyen reitin ja kokeilin silloin ensimmäisiä kertoja Jack Wolfskin Thorvald-takkia. Lämpötila oli nollan paikkeilla ja lämpö oikein hehkui takin kauluksesta ulos. Mutta takissa on isot tuuletusaukot molemmilla sivuilla ja tarvittaessa sisävuoren saa kokonaan pois.

monologi6monologi1Lähiretkeily on sana, jota käytetään nyt paljon ja se on löytänyt tiensä myös omaan sanavarastooni. Minulle se tarkoittaa lähellä, omassa maakunnassa tapahtuvaa retkeilyä. Koli ei ehkä ole ihan lähiretkeilyä meille, sillä sinne on yli tunnin ajomatka. Aina ei tarvitse lähteä niinkään kauas ja kivoja retkikohteita löytää läheltäkin.

monologi7Miten retkikohteita sitten löytää? Yksi tapa on katsoa lähialueita kartasta. Esimerkiksi MML:n Karttapaikka on hyvä, ilmainen kartta netissä. Metsähallituksen Retkikarttaan on merkitty erilaisia retkikohteita ja reittejä, joita voi tutkia eri karttatasoja valitsemalla. Blogit ja muut verkkosivut ovat myös hyviä lähteitä, mistä voi löytää uusia kohteita läheltä. Kunnan tai kaupungin sivuilta voi myös löytää kohteita, joista ei ole muualla mainintaa. Kolmas tapa on harrastaa Geokätköilyä. Kätköilijät ovat aktiivisia luonnossa liikkujia ja piilottavat kätköjä mielenkiintoisiin kohteisiin, joihin ei muuten välttämättä koskaan tutustuisi. Kirjautumalla palveluun ja tutkimalla kätkökartasta lähialuetta voi löytää todellisia helmiä!

monologi5Kuva: Kolin luonto kiehtoo aina ja lapsille (ja lapsenmielisille) löytyy paljon tekemistä tykkylumen muovaamasta maisemasta. Kuvassa yllä testaamme Odessan kanssa yhtä majoitusvaihtoehtoa, mahdattekohan tietää millä nimellä tätä hätämajoitukseksi hyvin sopivaa asumusta kutsutaan…

Sitten on tietysti vielä yksi tapa, eli lähteä ulos ja katsoa mistä itsensä löytää. Arjen seikkailua on vaan mennä, tietämättä ollenkaan mitä kulman takaa löytyy. Välillä kannattaa vähän eksyäkin. Minulla on hyviä kokemuksia arjen löytöretkeilystä ja kokemuksia, sekä vinkkejä voi heitellä tuonne kommenttiboksiin!

monologi2