Jäävuorten keskellä

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 9/19/2016

Vietin kesäni työskennellen ja retkeillen maailman suurimmalla saarella, Grönlannissa. Asuin 4600 asukkaan kylässä, Ilulissatissa, joka on erityisen tunnettu jäävuoristaan ja rekikoiristaan.

_MG_8879_TeppoTirkkonen

Maisema Ilulissatin rantakallioilta.

Alkukesä kului hyvinkin pitkälti kalatehtaalla, joten tein pääosin päiväretkiä. Heti alussa täytyi tietenkin tarkistaa maaginen jäävuono, joka sijaitsi vain 15 minuutin kävelyn päässä kotoani. Se jaksoi hämmästyttää jokaikinen kerta. Olo oli surrealistinen katsellessa satametrisiä jäälohkareita, jotka ajottain lohkeutuivat mereen valtavalla voimalla synnyttäen pienimuotoisia tsunamiaaltoja.

_MG_4184_TeppoTirkkonen

Jäävuori sumuisessa jäävuonossa.

Ilulissat tarjoaa 3 eri vaellusreittiä jäävuonolle, joista keltainen ja punainen reitti ovat melko helppoja. Parin tunnin pituinen sininen reitti oli suosikkini, jonka varrelta löytyi henkeäsalpaavan jäävuonon lisäksi jäätikkopuroja ja törmäsinpä pari kertaa uteliaaseen napakettuunkin.

_MG_9730_TeppoTirkkonen

Napakettu kierteli ympärillämme pitkään.

Pidempää vaellusta etsiville reissu Oqatsuutin kylään on hyvä vaihtoehto. Rannikkoa pitkin kulkeva 22km reitti alkaa Ilulissatin lentokentän läheltä ja päätyy lopulta 46 asukkaan kylään. Täällä oli oikein autenttiset grönlantivibat. Kylässä oli mahtava saaristofiilis kalastajineen ja värikkäine taloineen. Rekikoirat paistattelivat auringossa ja lapset leikkivät kallioilla. Jos haluat kokea palan perinteistä Grönlantia, vaella ehdottomasti tänne.

_MG_8658_TeppoTirkkonen

Tuijotuskilpailua rekikoirien kanssa.

Matkaani Grönlantiin tarttui Rabin Ascent 700XL -makuupussi ja Expedin Synmat 7 LW -patja (kuvassa). Yöttömän yön aikaan Ilulissatissa ei ole aivan tavattoman kylmää, sillä aurinko paahtaa taukoamatta, mutta loppukesästä yöt kylmenevät ja paksummalle pussille on jo käyttöä. Lämpimään makuupussiin oli kiva hypätä ilman jäähdyttyä ja kuunnella lohkeavia jäävuoria, kunnes uni vei voiton.

Jäävuonolla yöpyminen. Bucket list stuff!

_DSC4958_TeppoTirkkonen
Jäävuono on todellinen jääsokkelo!

Elokuussa otimme ystäväni kanssa viikon vapaata töistä, hommasimme teltan ja suuntasimme seikkailulle Qeqertarsuaqiin eli Disko Islandille, niin sanotulle ”Suurelle Saarelle”. Matka Disko Linen lautalla Ilulissatista kesti 4 tuntia. Perillä avautui aivan uudenlainen ympäristö, joka muistutti kovasti Islantia. Ilulissatin karuus vaihtui vehreyteen, vesiputouksiin ja basalttikivimuodostelmiin. Paikka oli myös todellinen valasbongarin paratiisi. Eräänä iltana asetimme teltan lähelle rantaa ja seurasimme ilta-auringossa ryhävalaiden leikkiä nukkumaanmenoon asti. Täydellistä.

_MG_3753_TeppoTirkkonen

Telttailufiiliksiä Disko-saarelta.

_MG_3411_TeppoTirkkonen
Ryhävalaita näkyi jatkuvasti Disko-saarella.

Vinkkejä Grönlantiin:

-Ilmasto on hyvin kuiva Ilulissatissa. Kesän aikana satoi tasan kolme kertaa lyhyesti. Jätä siis sadetakit kotiin ja ota mieluummin mukaan jotakin tuultapitävää ja lämmintä kylmiä öitä varten. Paikallinen trendi oli untuvatakit!

-Panosta hyviin vaelluskenkiin. Maasto on hyvin karua ja kivistä, joten jämäkät kengät tekevät matkanteosta mukavampaa.

-Älä pakkaa liikaa lämpimiä vaatteita. Kesäisin erämaassa ja vuoristossa on lämmintä ja pitkillä vaelluksilla liiasta vaatelastista on vain haittaa. Vaelsimme usein t-paidoissa ja jopa shortseissa.

-Aurinkokennolla toimiva laturi on paras ystäväsi, sillä valoa riittää ympäri vuorokauden!

-Käy vilkaisemassa jäävuoria ja valaita veneellä. Suosittelen skippaamaan kalliit turistipalvelut ja menemään suoraan satamaan paikallisten luo setelinipun kera. Saat rahalle enemmän vastinetta ja varmasti mielenkiintoisemman kokemuksen!

_MG_4454_TeppoTirkkonen

Venesafari jäävuonolla on must!

-Teppo, Instagram: @teppotirkkonen