Huhtikuun henkilökuvassa Mikko – Scandinavian Outdoor Hansakortteli, Turku

Kevät on saapunut takaisin Turkuun ja niin on myös Hansakorttelin torin parvelta löytyvän myymälämme tuoteryhmävastaava Mikko. Kunnioitettavat 15 vuotta Scandinavian Outdoorilla ulkoilun ilosanomaa välittänyt Mikko palasi juuri viikon lomaltaan Pallaksen ja Ylläksen maastoista. Perinteisellä hiihtotyylillä kilometrejä taittui reilusti toista sataa. Luisto ei kuulemma ollut paras mahdollinen, mutta positiivisena veikkosena tunnettu Mikko kehui pitoja laduilla erinomaiseksi. Uudet luistelusuksetkin pääsivät testiin, mutta perinteinen tyyli pitää vielä miehen otteessaan hiihdon puolella.

Kenkäosastolla on Mikon valtakuntaa.

Lounasaikaan Hansakorttelin myymälässä parveilee ihmisiä. Rauhallisen varmalla otteella jänteikkään näköinen karpaasimme asettelee kenkiä ja vaatteita paikoilleen kokemuksen tuomalla varmuudella. Mikon asemapaikkana toimii nykyään siis Turun keskustan myymälämme, mutta matka Scandinavian Outdoorin palveluksessa alkoi 15 vuotta aikaisemmin Partiovarusteen Läntisenkadun vanhasta myymälästämme. Mies itse muistaa vielä tarkemman päivänmääränkin, 10. tammikuuta 2002. Tällöin 22 – vuotias, juuri armeijasta kotiutunut nuori herra asteli sisään Läntisenkadun myymälän ovista. Vanhan koulukunnan tyyliin töitä mentiin kysymään suoraan kassalta. Ja töitähän järjestyi, hieman pitemmäksi aikaa kuin silloin Mikko osasikaan arvata. Outdoor-uran varrella tie on vienyt aina Tampereen kautta takaisin Turkuun. Tampereella Mikko ehti pyörähtämään kaksi ja puoli vuotta ennen kuin parisuhde toi miehen takaisin kotikulmille.

Myös vaateosastolta löytyy Mikon opastuksella varusteet vaelluksilta päivälenkille.

Marjametsästä partion kautta aina Italian Dolomiiteilla asti

Mikko tunnetaan firman sisällä aktiivisena retkeilijänä ja urheilijana. Retkeilyharrastus alkoi hänen kohdallaan jo lapsena. Isän kanssa käytiin marjametsässä ja partioharrastuksen kautta vaellusreissuja kertyi mukava määrä vuosittain. Partiosta kehkeytyi Mikolle pitkäaikaisempi harrastus ja aktiivisena partiolaisena hän toimi aina Maarian Tähkien lippukunnan sudenpennuista noin kolmekymppiseksi asti. Nykyään luonnossa liikkuminen tarkoittaa Mikolle omaa rauhaa ja aikaa vaikka reissussa oltaisiin porukallakin.

Omaa aikaa löytyy kun heittää selälleen lepotauoilla. Kuva on vuoden 2014 Fjällräven Classics tapahtumasta.

Aktiivisen partiouran jälkeen vaellusreissuporukaksi löytyi Tuskaretket Ry. Tuskaretket suuntautuvat vaihtelevasti erilaisiin kohteisiin ja Mikon mukaan hauskinta onkin, että porukalla voidaan käydä vetämässä 60 kilometrin viikonloppuvaelluksia tai kevyehköjä kalareissuja. Monipuolista reissailua rennolla fiiliksellä. Tuskaretket ry:llä on nykyään noin 20 jäsentä Turun ja pääkaupunkiseudun alueelta sekä yksi etäjäsen Norjasta. Seuraava retki on kuulemma mukaan suuntautumassa keväällä Tampereen lähimaastoihin ja samalla olisi tarkoitus tutustua alueen yleisiin saunoihin. Kuulostaa mielenkiintoiselta!

Vuosien varrella myös vaellukset Lapissa ja ulkomailla ovat tulleet Mikolle tutuiksi. Lempikohteikseen mies nimeää Haltin ympäristön erämaat ja Italian dolomiitit. Haltin erämaassa ja Dolomiiteissa Mikko näkee jotain samaa vaikka maasto onkin totaalisen erilaista. Karuus ja omanlainen jylhyys ovat miehen mieleen. Fjällräven Classics tapahtuma on myös useana vuotena ollut Mikon vaelluksien listalla.

Mikon arkistokuvista mallia Dolomiittien maisemista. Italian Dolomiitit, Gran Cir ja maisema alas laaksoon. ”Korkeanpaikankammo iskee kerrostalon parvekkeella muttei vuoristossa”, Mikko toteaa.

Huiputusta kuvaa Mikon arkistoista. ”Kävin huiputtamassa Haltin itsekseen 2013 ja tästä matka jatkui Norjan puolelle yllätysvisiitille kaveria morjestamaan.”, Mikko tarinoi.

Mikon arkistokuva Pallakselta elokuussa 2016, kuva Monttelin majan ja Lumikeron välistä. Aurinkoisena päivänä makuupussit ja muut varusteet kannattaa kuivattaa esimerkiksi aamupalan aikana teltan katolla. Tässä Mikon malliesimerkki.

”Aina ei tarvitse telttaa, tarppi toimii mainiosti sääsuojana kun ollaan liikkeellä kevyellä varustuksella”, Mikko vinkkaa.

Lähiliikuntaa monipuolisissa muodoissa

Vaellusreissujen lisäksi lähiliikunta on Mikolle osa päivittäistä elämää. Kotiovelta Kaarinasta pääsee ulkoilemaan ja lenkille Littoistenjärven ympäristöön. Iltaisin töiden jälkeen herran löytää myös kolmesta viiteen kertaan viikossa CrossFit East Turun salilta. CrossFitin haasteellisuus on vienyt miehen mukanaan ja samalla treenaus toimii hyvänä oheisharjoitteluna vaelluksille. ”Ei rinkka paina paljon olkapäillä kun vetää hyvää ja kokonaisvaltaista treeniä CrossFitin parissa” Mikko tokaisee.

Mikon kohdalla Scandinavian Outdoorilla työskentely on yhdistänyt mielenkiinnon luonnossa liikkumiseen ja vaellusharrastuksen ammattiin. Mielenkiinto ulkoilu- ja retkeilyvarusteisiin löytyi alun perin harrastuksista, joten sitä on Mikon mukaan luonteva tehdä myös työksi. ”Asiakkaiden kanssa tulee usein varusteiden ja vaatteiden valintojen yhteydessä rupateltua reissukokemuksia. Se on kyllä yksi tämän työn suola, kun pääsee auttamaan asiakkaita löytämään juuri sopivat varusteet heidän reissuilleen.”

 

Mikon löydätte Scandinavian Outdoorin myymälästä Turun Hansakorttelin toisesta kerroksesta!