Haglöfs Rugged Flex Pant -retkeilyhousut testissä

Haimme Haglöfs Rugged Flex Pant -retkeilyhousuille Instagram-kilpailussa tuotetestaajaa. Housusta on valikoimassamme miesten ja naisten malli, long ja short versiot, sekä lasten malli. Voittajaksi valikoitui Janne Pekkarinen. Tässä Jannen kirjoittama testiraportti:

Minulla kävi arpaonni ja sain Scandinavian Outdoorilta testiin Haglöfsin Rugged Flex Pant -housut, joista olin ollut kiinnostunut jo pitkään. Syy mielenkiintooni on ollut pirteiden värivaihtoehtojen lisäksi valmistajan lupaus, että kyseessä on moderni retkeilyhousu ohuesta materiaalista ja kapealla istuvuudella. Tämä osuu omaan yleiseen mieltymykseeni vaatetuksessa.

Housujen leikkaus ja joustavat materiaalit antavat mahdollisuuden niiden olla yhtä ketterät ja huolettomat kuin perinteisemmät runsaamman istuvuuden housut. Haglöfs toki alleviivaa, että napakampi istuvuus vähentää myös materiaalinkulutusta, eikä tämä ihan perusteetonta ole, sillä valitsemani koko miesten L oli punnituksessa 402 g painoinen eli tämän hetken kevyimmät omistamani housut aktiiviseen vapaa-aikaan.

Aktiivinen vapaa-aika. Tämä kuvaus housujen käyttötarkoituksesta on harkittu, sillä nyt kahden kuukauden (huhti-kesäkuu) testikäytön jälkeen voin todeta, ettei oma ennakkokäsitykseni housuista osunut aivan kohdalleen. Ensinnäkin olin sokeasti ohjautunut kuvittelemaan sanan ‘rugged’ viittaavan sananmukaisesti housujen kykyyn soveltua myös karuihin olosuhteisiin tai muutoin kuluttaviin aktiviteetteihin.

Nyt tiedostan, että Haglöfsin mallistoon kuuluu myös Rugged Mountain Pant -vaellushousut, jotka todennäköisesti osuvat lähemmäksi tätä omaa kuvitelmaani. Rugged Flex Pantseja tosiaan myydään retkeilyhousuina ja näiden kahden termin/luokituksen välinen ero kävi nyt selväksi. Joitakin ominaisuuksia jäin kaipaamaan, mutta samalla myös yllätyin positiivisesti.

Kiteyttäisin, että nämä eivät ole housut rankkaan ja raastavaan käyttöön, mutta toiminnallisuuksia piisaa kuitenkin tavallisia ulkoiluhousuja enemmän. Trendikkäästi kutsuisin näitä ehkä hybridihousuiksi, mutta tuotteistuksesta vastaavana itse kyllä nimeäisin housut ihan muuksi kuin ruggediksi.

Ensimmäinen tunne ohuen tuntuisista housuista on kiva keveys ja viileys. Housussa on kahden tyyppisiä kankaita, jotka molemmat on käsitelty ympäristöystävällisellä vedenkestävällä kyllästeellä.

Värikkäät kankaat reiden etuosassa ja pohkeissa ovat Climatic™ polyamidia, joka tuntuu vilpoiselta ja muistuttaa tiukasti kudottua puuvillaa. Polvissa, säärissä, sisäreisissä ja takapuolessa on nelisuuntainen joustava kangas, joka on valmistettu polyamidin (90%) ja elastaanin (10%) seoksesta. Jos sattuu olemaan yhtään muodokkaampi yksilö pakaraosastolla, niin tähän joustoon tykästyy kyllä. Näiden jousto-osioiden kestävyys on tosin usein itselläni pieni haaste, kun polvet osuvat alituiseen maastoon ja kantamukset selässä voivat hinkata pakaroiden yläosaan. Rugged Flex Pantin joustokangas vaikuttaa kuitenkin oman testikäytön perusteella olevan kestävimmästä päästä.

Kaiken kaikkiaan housujen rakenne tarjoaa ihanat mahdollisuudet rajoittamattomaan liikkumiseen – pisinkään loikka, venytys tai syväkyykky ei jää housuista kiinni.

Housuissa on edessä kolme taskua, jotka saa kaikki suljettua vetoketjulla. Tätä itse rakastan, sillä diabeetikkona ja valokuvaajana minulla on usein tärkeää tavaraa taskut pullollaan sokereista linssinsuojuksiin. Luotan myös vetoketjujen kykyyn pitää pienetkin tavarat tallessa enemmän kuin läppätaskujen ja niiden käyttö yhdelläkin kädellä on varmaa. Rugged Flex Pantin ohuet muovivetoketjut vaikuttavat tosin hieman heiveröisiltä, kuten myös vetimet pieniltä, mutta tähän mennessä ovat asiansa ajaneet.

Itsellä eniten käytössä olevassa reisitaskussa eli “kännykkätaskussa” on pari käyttömukavuutta haittaavaa tekijää: Taskun turhan pieni koko (iPhone 12 Pro mahtuu tunkemalla juuri ja juuri) ja sisäverkkotaskun puuttuminen (pitämään puhelin paikoillaan). Sisätaskuun olen jo niin tykästynyt lukuisissa muissa housuissani, että sen puuttuminen tämän hintatason tuotteessa menee jo omissa silmissäni valmistajan laiskuuden piikkiin.

Kelien suhteen housut ovat ensisijaisesti hieman lämpimämpien vuodenaikojen valinta, mutta soveltuvat kuitenkin hyvin kevät-/kesä-/syyskäyttöön. Itselleni ne olivat miellyttävän tuntuiset jalassa nollakelistä aina +20°C lämpöön, kunhan liikkuminen oli suhteutettu lämpötilaan. Mitä kuumemmaksi keli tai itse ulkoilija muuttuvat, niin jossain kohtaa alkaa tulla ikävä tuuletusaukkoja. Niitä ei housussa ole lainkaan, jota jäin kaipaamaan, koska niitä on jo tottunut hyödyntämään. Ne ovat näppärä tapa tasata vaihtelevasta liikkumisesta (oma ulkoiluni on yleisesti juuri tätä) syntyvää lämmöntuottoa ja lisätä housujen käyttömahdollisuuksia eri lämpötiloihin.

DWR-käsitellyt kankaat eivät pienistä iltapäiväkuuroista olleet moksiskaan ja kuivuivat ohuina materiaaleina nopeasti. Housujen hyvä hengittävyys tarkoittaa äärimmäisessä viimassa sitä, että ainakin joustopaneeleista hieman puskee viima läpi. Lisälämpöä kaivatessa alle kyllä sujauttaa ohuen kerrastonkin, mutta kovin miellyttävältä tämä ei välttämättä tunnu, koska housujen tiukka istuvuus saa helposti aikaan liiankin tiiviin olon.

Haglöfsin vaatteiden mitoitukset ovat aina olleet itselleni haasteelliset. Monista muista pohjoismaalaisista merkeistä poiketen en ole koskaan pitänyt Haglöfsin mitoituksia kovin skandinaavisina eli keskivertoa pidemmille tarkoitettuina – aina jää pituudessa joko hihat tai lahkeet lyhyiksi, kun vartalossa alkaa jo olla väljyyttä. Rugged Flex Pant ei ole poikkeus, sillä 186 cm pitkänä ja 83 kg painoisena tein taas kompromissiratkaisun valitsemalla L koon housut. Lahkeet ovat hieman lyhyet, mutta vyötärölle ei kaipaa yhtään lisää tilaa. Hyvänä ominaisuutena housuissa on kuitenkin joustava vyötärönauha, joka auttaa istuvuudessa. Jousto toimii jopa niin hyvin, että vaikka normaalisti vöitä käytänkin, niin näiden Rugged Flex Pantien kohdalla en sitä kaivannut.

Housuista valmistetaan myös 5 cm pidempää Long -versiota, joka todennäköisesti itsellekin olisi ollut se parempi vaihtoehto, mutta sitä on saatavana ainoastaan harmaana (ja eihän se nyt kelpaa, kun pirteää väriä haluaa). Lahkeensuut ovat kapeat ja joustokankaan myötä hyvin istuvat, mutta tarranauhasäätö niistä löytyy myös.

Housut ovat yleisesti laadukkaan oloiset niin materiaalien kuin viimeistelyn puolesta. Tekstiilit eivät ole raapaisuista välittäneet, eikä langanpätkiä ole saumoista roikkunut. Uskon näiden olevan aivan yhtä pitkäikäisiä kuin muidenkin omistamieni Haglöfsin vaatteiden eli yli 10 vuoden yhteistä matkaa voisin ennustaa. Koska Rugged Flex Pant housut ovat miellyttävät sekä silmälle että päälle puettaessa, pääsevät ne kanssani vielä lukuisille päiväretkille, lähiseikkailuille ja korttelikahvilavisiiteille!

Yhteenveto:

Haglöfsin Rugged Flex Pant ovat nimensä mukaisesti erittäin joustavat housut. Kevyet ja napakasti istuvat housut ovat hyvännäköiset ja sopivat kaikenlaiseen aktiiviseen ulkoiluun, jossa liikevapaus ja vetoketjulliset taskut ovat tärkeässä asemassa. Tyylikkyyden puolesta näitä voi käyttää myös kaupunkiympäristössä.

Huonointa housuissa: Keskivertoa pidemmälle käyttäjälle hieman lyhyeksi jäävät lahkeet. Tuuletusaukkojen puuttuminen. Reisitaskun pieni koko, eikä sisätaskua kännykälle.

Parasta housuissa: Väri, keveys ja äärimmäinen jousto. Nämähän ovat aktiiviliikkujalle kuin mitkäkin urheiluhousut, mutta tarjoavat lisäksi hyviä “retkeilymaailman” toiminnallisuuksia.

Janne Pekkarinen
@seikkailijanne

Kategoria: Tuotetestit
Julkaistu: 23.6.2021Muokattu: 7.10.2021