Craghoppers katkolahjehousut

Pitkin Poikin Polkuja
Julkaistu: 4/15/2016

Housut lämpimiin ja samalla viileisiin paikkoihin, jossa saattaa olla hyttysiä tai muita purevia hyönteisiä. Niiden pitäisi olla edulliset, kestävät ja kaiken lisäksi ne saisi hengittää sekä niiden pitäisi käydä niin vaellukseen kuin matkailuunkin…niin ja tietysti pitää vettä. Usein retkeilyhousuja ostaessa tekisi mieli saada housut, jotka kestävät ydinpommiräjähdyksen ja joilla voi mennä vaikka kuuhun, mutta harvoin kaikkia hienouksia saa yhdessä paketissa. Lähelle täydellisyyttä kuitenkin pyrkii muiden kilpailijoiden ohella brittiläinen Craghoppers, josta ajattelimme kirjoittaa hieman.

housut

Craghoppers Basecamp Convertible 

Santiago De Compostelan reissuun tulemme ottamaan mukaan Craghoppersin retkeilyhousut. Miksi? No vaikkapa siksi, että Craghoppersit antavat useita erinomaisia ominaisuuksia, joita housuilta tullaan tarvitsemaan 800km pitkällä ja todennäköisesti helteisellä reitillä. Listataan vähän ominaisuuksia, jotka olivat syy Craghoppersin valintaan:

Materiaali

Housuissa kankaana käytetään yleisesti joko täysin keinokuitua tai sekoitetta, jossa on keinokuitu ja puuvilla on sekoitettu. Kummassakin kankaassa on etunsa. Täysin keinokuitumateriaali on mukava kosteissa ja hiostavissa olosuhteissa. Keinokuituun ei kosteus imeydy vaan se hylkii sen pois itsestään. Tämä johtaa siihen, että keinokuituhousut kastuessaan kuivuvat nopeasti. Sekoitekangas puolestaan saattaa olla hiukan mukavampi iholla puuvillan ansiosta. Usein tällaiset sekoitekankaat ovat myös kulutuskestävämpiä. Kosteutta sekoitekangas yleensä imaisee itseensä hiukan enemmän puuvillan ansiosta. Käyttökokemus osoittaa sen, että vaikka sekoitekankaasta räätälöidyt housut kastuisivatkin, ne kuivuvat melko äkkiä samoin kuin täysin keinokuituiset housut. Meidän housuissamme sekoitesuhde on 65%/35%, jossa keinokuitu on pääosassa. Housut siis tuntuvat mukavalle, kuivuu kastuessaan äkkiä sekä hengittää. Housuissa on myös solarshield ominaisuus, joka antaa kankaalle vahvan aurinkosuojan (UPF 50+).

DSC_0069

65% Polyester / 35% Puuvilla

Katkolahjeominaisuus

Miksi kantaa useita housuja mukana, kun yksissä housuissa on kahdet? Katkolahjehousuista saa näppärästi kuumalla kelillä shortsit ja viileän kelin iskiessä lahkeet saa pitkiksi tuomaan lämpöä ja tuulenpitävyyttä. Joissain malleissa on homma vedetty ”överiksi” ja lahkeet saa katkaistua kahdesta kohti. Housuista saa siis shortsit, caprit sekä pitkäthousut.

DSC_0057

Johanna demonstroi lahkeiden irroittamista

Hyttyssuoja ”Nosilife”

Osassa Craghoppersin vaatemallistoa käytetään ötökkäsuojaa; Nosilife. Verrattuna muihin vaatevalmistajiin, Craghoppersin tekstiilistä suoja-aine ei kulu pois, koska se on kudottu kankaan kuituun. Suoja-aine on permetriiniin perustuva aine. En tiedä oliko lumevaikutus, mutta viimekesänä Evon alueella retkeillessämme, ei Johannan kimpussa ollut yhtä paljon hyttysiä, kun hänellä oli Nosilife -housut.

DSC_0056

Nosilifen tunnistaa helposti

Pienet yksityiskohdat

Craghoppersin housuissa on selkeästi mietitty pieniä yksityiskohtia. Joistain housumalleista löytyy jos toisenlaisia ”extroja”. Yhdessä tulee mukana aurinkolasipyyhin, toisessa kuivapussi, kolmannessa on muuten vain kiinnikelenkki esim. avaimille. Erikokoisia taskuja on eripuolilla housuja, joista tietysti voi olla haittaa ja hyötyä. Kun kerran heität jotain pientä johonkin taskuun saa sitä etsiä kissojen ja koirien kanssa, kun kyseiselle esineelle olisi käyttöä (Avaimet… :D) . DSC_0065

Housujen mukana tuleva kuivapussi

Risuja

Vaikka katkolahjehousut saivatkin ylempänä hiukan ”ylistystä” löytyy niistä muutamia huonojakin puolia. Yleisesti katsoen katkolahjehousut ovat istuvuudeltaan vähän kömpelöitä. Mitoitukset on yleisesti isot ja leveät, joita moni helposti karttaa. Katkolahjehousuissa vetoketju, joka katkaisee lahkeet, saattaa tuntua ikävältä kävellessä esim. hankaamalla tai muutoin tuntua ikävältä iholla. Nämä tietysti ovat yksilöllisiä probleemia.

Suosittelemme tutustumaan katkolahjehousujen ihmeelliseen maailmaan. Merkkejä on monia samoin kun malleja. Nyt parhaillaan Scandinavian Outdoorissa on housuviikot, joten eikun etsimään 🙂

Joona & Johanna