Vuoden viimeisiä ja ensimmäisiä partiokuulumisia

img_8116_Viivi Keinänen

Vuodenvaihteen aikoihin useimmiten on luonnollista katsella kohti mennyttä ja suunnitella tulevaa. Monissa lippukunnissa, kuten meilläkin, juhlittiin itsenäisyyspäivänä. Ohjelmaan kuului tietysti perinteisiä partiolauluja ja pullakahvit, mutta myös katsaus menneeseen vuoteen valokuvien kautta. Onhan sinne mahtunut jos jonkinlaista puuhaa; tapahtumaosallistumisia, -järjestelyitä, leirejä, retkiä ja jos jonkinlaista muuta. Omaa vuoden kohokohtaa on vaikea menneeltä vuodelta nimetä. Keväällä osallistuimme Joensuussa järjestetylle soiselle Lököjotos-kokemukselle, jonne suunta on kaikesta kauheudestaan huolimatta tietysti uudelleenkin. Kesällä Roihu ja Ranskassa järjestetty vaeltajaleiri Roverway muodostivat pohjan varsinaiselle partiokesälle ja syksyllä pidettiin ensimmäinen itse johtamani leiri, lippukuntamme syysleiri Hehku.

img_7185

Roverwayn maisemia Alpeilta © Mikko Laitinen

Alkutalvesta järjestimme lippukuntamme samoaja-vaeltaja -porukalla Vanhemmat pakkaa -yöretken, jonka ideana oli se, että osallistuja itse ei saanut omaan rinkkaansa kajota kuin vasta kämpälle päästyään. Vanhempien vastuulle jäi siis hoitaa meille mukaan muun muassa majoitustarpeet ja ruuat, mutta myös kaikki muu tarvittava. Lopputulos retkestä oli mielenkiintoinen sillä varusteiden koostumus vaihteli runsaasti rinkkojen välillä. Osa oli todella painavia, osa ei niinkään. Mukaan saimme riittävän määrän majoitustarpeita, joiden avulla yö sujui leppoisan lämpimästi ilman varsinaista kipinääkin. Ruokaakin oli, tosin porkkanoiden ja makaronin määrä oli osallistujamäärään suhteutettuna aika runsas. Hittiherkuiksi muodostuivat raaka piparitaikina ja muumikeksit Nutella-levitteeseen dipattuina. Erikoisimmat tavarat olivat varmaankin lukuisat pehmolelut, käsinuket, manikyyrisetti, joulukoristeet sekä kokoelma trooppisia hedelmiä pakkasen keskellä. Kokonaisuutena reissu oli unohtumaton ja voisin suositella kokeilemaan vastaavaa omalla isompien partioporukallanne.

Tiettyjen elintarvikkeiden puuttuessa täytyi tehdä uusia innovaatioita

Kävimme myös neljän lippukunnan voimin, reilu kymmenen hengen porukalla, edustamassa partiota Jyväskylän sotaveteraanien pikkujouluissa. Hommiimme kuului auttaa veteraaniyhdistyksen jäseniä ruuan hakemisessa ja jutustella mukavia, mitkä sujuivat varsin jouhevasti, vaikka ikäeroa osallistujien välillä olikin melkein kahdeksankymmentä vuotta. Veteraaniperinnön siirtyminen on arvostettava asia ja sitä tulisi vaalia.

Lisäksi vuoden viimeiset kuukaudet kuluivat partion osalta paikallisessa kirjakaupassa tehtyjä joulupaketointeja järjestellen. Itse pidän tuosta varainkeruumuodosta, sillä siinä saa ensinnäkin tuottaa iloa monelle asiakkaalle, mutta myös harjoitella omia paketointitaitojaan, jolloin kotona sama puuha sujuukin sitten jouhevasti. Monesta syystä johtuen en siis ole tänne blogiin ehtinyt mitään julkaisukelpoista saada aikaiseksi vähään aikaan, pahoittelut siitä.

img_9458_Viivi Keinänen

Alkuvuodesta on hyvä kääntää katse alkavaan vuoteen ja kirjoitella kalenteriin retket ja leirit sekä muut tärkeät päivämäärät, jotta ne eivät missään nimessä pääse unohtumaan. Tarjollahan on monenlaista puuhaa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ja muutenkin. Meidän lippukuntamme järjestää kesällä lippukuntaleirin, joillain piireillä on piirileirejä ja myös kansainvälisille leireille osallistuminen on vaihtoehto. Leirit kuuluvat partioon, sillä niillä pääsee testailemaan ja harjoittelemaan koloilloissa opittuja taitojaan käytännössä, mutta myös johtajat saavat omansa erityisesti isompien leirien ohjelmasta. Joko sinä tiedät, minne suuntaat tänä vuonna?

 

Iloista ja rentouttavaa alkavaa vuotta kaikille,

Viivi