Votomaraton 2016

votomaraton

Votomaraton on Järvi-Suomen Partiolaisten vuosittain järjestämä valokuvaustapahtuma. Votomaratonin ideana on vartioittain ottaa 24 tunnin aikana 24 valokuvaa 24:stä eri aiheesta. Aiheet julkaistaan tunnin välein ja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kuvat tulee palauttaa neljän tunnin kuluttua aiheen julkistamisesta. Aiheet voivat olla mitä tahansa, mutta tällä kertaa tapahtuman teemana olivat suomalaisen elokuvan helmet, joten kaikki aiheet olivat elokuvien nimiä.

Kuviin ei saa tehdä minkäänlaista valotuksen jälkeistä käsittelyä, eikä kuvista saa tehdä esimerkiksi mustavalkoisia, vaikka se värikameralla onnistuisikin. Tuomaristo arvostelee kuvat ennalta annetun pisteytysohjeen mukaisesti useammassa eri kategoriassa. Pisteitä saa muun muassa kuvan aiheenmukaisuudesta, partiomaisuudesta, taiteellisuudesta ja teknisestä toteutuksesta.

Tänä vuonna Kuopiossa vartiomme koostui kolmesta hengestä ja kahdesta eri lippukunnasta. PaHaPaHa koostui nimensä mukaisesti kahdesta meistä Palokan Partiolaisista ja lisäksemme mukana oli yksi kaverimme Halssilan Haukoista. Valmistauduimme viikonloppuun keräämällä mukaamme runsain mitoin erilaista rekvisiittaa ja maskeerausvälineitä, jotka osoittivat jälleen tarpeellisuutensa. Koska kuva kertoo ainakin tässä tapauksessa enemmän kuin sanat, on viikonloppuamme helpompi kuvailla niiden avulla.

Votomaratonimme alkoi pitkällä suunnittelu- ja maskeeraussessiolla, sillä ensimmäinen aihe oli Uuno Turhapuro. Lopulta päädyimme seikkailemaan Kuopion keskustassa hiukan kyseenalaisissa maskeissa ja aiheutimme läheisessä ravintolassa lounastaville mielenkiintoista seurattavaa, kun pystytimme riippumattoa hotellin edustalla kiinni kadunnimi-pylvääseen. Lopputuloksessa ei ole merkkiäkään vallinneista arktisista ilmasto-oloista ja harmaasta säästä.

01_uuno-turhapuro_pahapaha

Muutama aihe myöhemmin olimme joutuneet hiukan kiireelliseen tilanteeseen kuvien palautusten kanssa, eli jouduimme toteuttamaan jokaisen kuvan keskimäärin tunnissa ja kiirehtimään niiden palauttamisten kanssa. Aihe numero seitsemän oli Levottomat, emmekä olleet kukaan tutustuneet koskaan kyseiseen elokuvaan. Kuten usein muulloinkin, päädyimme lukemaan hiukan synopsista netistä ja toteuttamaan aivan oman versiomme aiheen pohjalta. Lopulta jätesäkkien, jalustan ja heiluteltavien vaatekappaleiden avulla syntyi pitkällä valotusajalla tällainen lopputulos.

07_levottomat_pahapaha

Kahdeksannen kuvan aihe oli 21 tapaa pilata avioliitto. Päädyimme toteuttamaan version 21 tapaa pilata partioliitto, mikä kannatti, sillä tuloksia julkistaessa kuulimme saaneemme tästä kuvasta kunniamaininnan kisan partiomaisimpana kuvana. Kuvassa esitellyt syyt partioliiton kariutumiselle ovat ainakin jossain määrin testattuja, emme tosin ota takuita siitä, onko liitto pilalla joka kerta kyseisen haasteen kohdatessa.

08_21-tapaa-pilata-avioliitto_pahapaha

Puolessa välissä tapahtumaa väsymyksestä ei ollut vielä tietoakaan, kun aloimme suunnitella kahdettatoista kuvaamme aiheesta Napapiirin sankarit. Meillä sattui olemaan mukana muutama tonttulakki, joten kuvassamme seikkailevat todelliset sankarit suoraan Napapiiriltä, vaikkakin he ovat hiukan hukassa suuressa risteyksessä.

12_napapiirin-sankarit_pahapaha

Yö jatkui ja alkoi vähitellen kääntyä aamuksi. Kisan aikana toteutimme monenlaisia maskeerauksia, kuten sinivihreän vedenomaisen maskeerauksen Järven tarina -kuvaa varten. Bodom-kauhuleffan nimikkokuvaa varten minulle maskeerattiin kaulaan suuri vuotava viiltohaava. Viimeinen aihe oli Kanelia kainaloon – Tatu ja Patu. Edellisen aiheen Komisario Palmu -maskeerauksissa juoksimme läheiseen, tai oikeastaan ei edes ihan niin läheiseen, kauppaan ostamaan tölkillisen glögiä. Lähistöltä löytyi myös kuusi, joten pääsimme toteuttamaan visiomme uuden leffan pohjalta. ”Minä kiinnitän kuusen jalkaan!” ”Ja minä pesen hampaani glögillä!”

24_kanelia-kainaloon-tatu-ja-patu_pahapaha

Tässä postauksessa mainittiin vain muutama tilanne ja sattumus meidän reissustamme. Kahdessakymmenessä neljässä tapahtumatunnissa ja kolmessakymmenessä kahdeksassa valvotussa tunnissa ehtii tapahtua vaikka mitä. Ensi vuonna Votoillaan jälleen, miksi et sinäkin testaisi luovuutesi, fyysisen sietokykysi ja vartiosi yhteistyön rajoja?

– Viivi

Kiitos huikeasta reissusta kuuluu myös muulle PaHaPaHa-porukalle: Matiakselle ja Vapulle!

P.S. Muistathan, että tuolla alhaalla voi esittää kommentteja postauksiin liittyen. Kerro esimerkiksi, mitä pidit kuvistamme tai miltä Votomaraton kuulostaa tapahtumana.