Tartu tarjottuihin haasteisiin

On ehkä kliseistä sanoa partiota elämäntavaksi, mutta se on tosiasia, joten voin sen tässä todeta ilman, että omatuntoni alkaa kolkutella kuluneiden ilmaisujen käytöstä. Partio on paljon muutakin kuin pelkkä harrastus, tai tapa viettää vapaa-aikaa. Jossain pisteessä kalenteri alkaa pullistella retkiä, leirejä, kokouksia ja palavereja, mutta tavalla tai toisella mahdollisuus yhdelle uudelle jännälle jutulle järjestyy aina. Ja miksi ei järjestyisi? Partio seuraa kaikkialle elämässä ja vaikuttaa tiedostamattomasti arjen pieniin toimiin ja valintoihin. Siellä opitut taidot ja vastuut kannetaan myös varsinaisen partiotoiminnan ulkopuolella.

IMG_9182_ViiviKeinanen

Partioon kasvaa kiinni vähä vähältä tiukemmin, kunnes huomaa, että siitä ei enää ole mahdollista päästä eroon. Sillä ei ole väliä, oletko aloittanut pienenä sudenpentuna, vai oletko enemmän tai vähemmän myöhäisherännäinen. Partio imaisee mukaansa. Itse menin mukaan lippukunnan toimintaan pikkuveljeni jalanjäljissä vasta viidennellä luokalla, suhteellisen myöhään siis. Huomasin kuitenkin hämmästyksekseni, että oikeastaan olin ollut jo koko elämäni sitäkin ennen partiossa. Perheen kanssa metsiä samoillessa olin ollut jo aivan partiolainen, vaikka sellaiset käsitteet kuin lippukunta, kolo, tai lauma olivatkin vielä tuntemattomia.

Moni ajattelee, että partion voi lopettaa samalla tavalla kuin jumpassa käymisen, tai musiikin kuuntelemisen stop-nappulasta. Se ei kuitenkaan ole aivan yhtä yksinkertaista. Pohtiessaan elämäänsä ilman partiota, niin, mitä elämää? Partio tuo elämään konkreettisia asioita ja tapahtumia, kuten mainioita ystäviä ja huikeita kokemuksia. Siellä saa kokea asioita, joita ei missään muualla pääse kokemaan. Voi valvoa koko yön katselemassa kesäyötä järven rannalla, voi rämpiä suossa pari päivää putkeen ja syödä kummallista mössöä suoraan lippalakista tai vaikka ryömiä ahtaassa ilmastointiputkessa ihan vain huvin vuoksi. Välillä itse kukin saattaa päätyä ajattelemaan, että ei koko touhussa oikeasti ole mitään järkeä, mutta aika jättää muistoista vain kultaisimmat. Partio on turvallinen paikka kokeilla ja oppia uutta. Ja miten voi koskaan oppia mitään uutta, ellei uskaltaudu kokeilemaan; sillä sehän on yksi partiolaisuuden perusideoista – haastaa itsensä.

IMG_9306_ViiviKeinanen

Viime viikonloppuna Suomen Latu haastoi ihmisiä nukkumaan yönsä ulkona. Meidän telttamme kohosi pihamaalle iltahämärissä, kun opiskelut eivät antaneet aikataulullisesti periksi sen vertaa, että olisi sen kanssa ehtinyt kauemmaksi kävellä. Mukavaa oli jälleen uinahtaa vierustoverin tuhinaan ja herätä aamuauringon lämmittäessä telttaa. Keski-Suomen yö oli huomattavasti olettamaani lämpimämpi, mutta mikäs siinä hikoillessa, kun kerrankin sai makuupussiin ryömiä kunnon unisukat jalassa. Kauemmas niitä ei nimittäin juuri ole kantaminen, sen verran on pehmoista vartta niissä…

Riemukasta syksyä toivottaen,

Viivi

IMG_9311_ViiviKeinanen