Hiljainen erätoveri Tarppi.

Laavukangas, sissimajoite, kommando vaate, erätoveri?

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tällä kyseisellä sattuu olemaan myös monta käyttötarkoitusta (toisin kuin lapsilla? 0_0?)

Laavukangas on erittäin monipuolinen ”kapistus” jota kannattaa kantaa mukana. Näitä tulee monessa muodossa mutta omasta mielestä käytännöllisin koko/muoto on neliö 3m x 3m.

Kaikissa kulmissa tulisi olla strapit (hihna ommeltuna silmukaksi) tai purjerenkaat. Strapit ovat vähän monipuolisemmat ja usein myös kestävämmät ja helpommat kiristää.

Keskellä neliötä olisi myös hyvä olla kiinnityspisteitä jotta katoksen voi esimerkiksi nostaa ylös kattomaiseksi suojaksi.

Pro malleissa löytyy myös sisäpuolelta vastaavat kiinnikkeet jotta saadaan sisärima juoksemaan nätisti katoksen alla.

Mitä enemmän kankaassa on kiinnityskohtia sitä monipuolisempi se on. Eikö?

Pienellä virityksellä laavusta saa nopeasti sateensuojan mikäli joskus suomessa sataa.

Oma lempikikkani on kiinnittää kolmen keskikiinnityskohdan läpi rimanaru ja jättää se pakkauspussin päälimmäiseksi tai ulkopuolelle. Pussiksi kannattaa ostaa vähän tuotteen omaa pakkauspussia isompi vedenpitävä säkki jotta kankaan saa sullottua vaivatta myös märkänä säkkiin. muista kuitenkin että: kotona ja tuotteiden tehtaalla kaikki on helpompaa ja metsässä tosiaan kankaan tunkeminen minimikokoon mäkäräisten keskellä on jotain mitä en toivoisi pahimmalle vihollisellinikaan. Teille herra joka tänään kiilasitte eteeni kehä ykkösellä!! Sinä herra, sinä joudat kärsiä.

Materiaaleista senverran että markkinoilla löytyy muutamaa suosittua materiaalia.

-Polyesteri Pu pinnoitteella Esim. DD hammocks vesipilariarvo 3000 (huom. tämän ei todellakaan tarvitse olla suurempi arvo, pirteän pinkeänä materiaali kestää kyllä kovimmatkin sateet).

-Silikoni kyllästetty nylon ja silikoni kyllästetty polyester, esimerkiksi Hilleberg käyttää näitä. Pakkautuu pieneen eikä paina mitään. Tosin paikkaus ei onnistu. Edes uskomaton jeesusteippi ei tartu tähän materiaaliin.

-Canvas/öljykangas: Painaa kuin verottajan lausunto. Kestää myös vaikka pitäisi raahata liikuttuneessa tilassa oleva erätoveri metsästä ulos, aina ulkoilualueen parkkipaikalle asti.

Bonuksena polyeteleeni ja mylar (jotain alumiinia se kai on) eli pelastuslakana, heikkoa kuin heinänkorsi heinäkuun ensilumen yllättäessä. Mutta mikäli minimalistinen henkiinjäämiskamppailu kiinnostaa, niin rulla tätä takaa vähintään 4 tunnin yöunet oikein käytettynä (Googlaa Mors Kochanski super shelter). Pääperiaate on että levität muovin aamusta kupoli mallisen majan päälle ja päivän aikana annat auringon porottaa läpi. Syntyy pieni kasvihuone josta lämpö ei karkaa. Seuraavaksi sukellat yöksi sisään ja nautit/kärsit elämäsi kyllyydestä. Voi myös käyttää pienen nuotion kanssa luomaan henkisen hikiluolan Juhannuksen rientoihin. Levitä mylar esimerkiksi keppien avulla lean-to malliin, levitä polyeteeni etupuolelle niin että nuotio jää ulkopuolelle. Aloita hikoilu, vähennä vaatetusta.

Pystytystapoja on satoja ja tyyli on vapaa kuhan hoitaa homman. Ain’t have to be purdy as long as it works.

Tässä näytän kuitenkin omat suosikkini.

DSC03618

Katsos, se on katos! Eli perinteisesti tarpin lennättäminen kyseessä. Tämä ei ole se vankin suoja mutta toimii kun haluat nepparit kiinni ja aurinko ahdistaa. Pitää myös pienen sateen loitolla. 

DSC03491

A-raami eli A-frame. Katosten kenraali Hannibal. Helppo pystyttää ja pitää kovemmankin sateen, tyrskyn ja tuulen. Naamioi myös allaan aikaansa tuhlaavan vaeltajan viholliskoneilta. Laske alemmas kylmällä ja nosta ylemmäs lämpimällä.DSC03251

Lean to, eliblokkeri, nojasuoja ja ”millä tätä nyt kutsuisi hässäkkä?”. Pikainen tuulensuoja. Yllä olevassa kuvassa A-raami taitettuna kahtia. Eli sateen sattuessa kiilat kiinni ja katos on valmis.

DSC_0116

Teltta. Koska joskus sitä vain haluaa neljä seinää ja katon. Tilaa muijalle ja parille piskillekkin. Vaikein väsätä mutta mukavin muoto viettää yötä. Kestää kovempaakin keliä kuhan kiilaa kunnolla.DSC_0029

Suljettu kolmio eli hikipaja. Lattia, katto, seinät ja suljettava ovi. Mitä muuta sitä voisi tarvita? No ruokaa, vettä ja rakkautta et saa mutta yksityisyys on taattu. Helppo pystyttää ja kestää kohtalaisenkin sateen. Pingoita myös takaa narun tai vaelluskepin avulla niin tilaa riittää myös kamoille.

Muita käyttötapoja:

Viritä tarppi keräämään sadevesi talteen. Kippo nurkan alle ja jätä vähän löysää eli släkkiä tarppiin niin että vesi juoksee suoraan säiliöön. Suosittelen kuitenkin keittämään veden ennen konsuptointia, ei siksi etteikö sadevesi olisi steriiliä mutta tarppisi on varmasti nuhjuinen, kiitos yöllisten rientojen. -Flashback Juhannus 95-

Voit myös kerätä muurahaisten munia levittämällä tarpin maahan ja taittamalla yhden kulman sisään. Kaiva pesää (muurahaisepesää, tuskin toimii satiaisten kanssa mutta olet toki vapaa kokeilemaan. Ei arvostelua täältä) ja heitä roppeet tarpille. Muurahaiset kantavat munansa suojaan käännetyn kulman alle. Erityisen hyvää Elovena omena-kaneli puuron kera.

Viritä narulla ja sileällä kivellä tarpista kunnioitusta herättävä sadeviitta. Kiedo tarppi ympärillesi niin että se tulee myös Mersu lippiksesti yli. Vedä reunat kaulallesi ja laita sileä kivi alakautta molemman kankaan ali, sido narulla kiven ympäri muodostaen napin. Nyt sido köydellä tai vyöllä vyötärön ympäri. Valmista keskimaan seikkailuihin, MORDOR!

Mikäli omistat vettähylkivän kankaan ilman hienoja kiinntyskohtia niin älä huoli. Kivi tai käpy toimii oivana nappina jonka ympärille kietaiset narua ja ta-daa taas on elämä helpompaa.