Talvi yllätti, Ylläs ihastutti!

Joonas Linkola
Julkaistu: 10/28/2019

Jostain kuului rapinaa. Heräsin aamuyöllä pimeässä Pyhäjärven autiotuvassa, koitin hahmottaa tilaa. Ystäväni jatkoi sikeästi unia. Avotakassa oli vielä hailakka hiillos. Pöydän suunnalta kuului rapsutusta, arvasin heti hiireksi ja löin kämmenellä seinään pelottaakseni sen pois tyhjän karkkipussin kimpusta. Ystäväni tästä säpsähti hereille salamana ja puolityhjillä keuhkoillaan ihmetteli ääneen metakkaa. Sanoin, että pissahätä iski.

Yön aikana lumi satoi maahan. Se on tervetuloa talvelle, olikin jo vähän ikävä! Aakenuksen huippua ei näkynyt, mutta viiteen päivään ei muuta ehtinyt kuin ulkoilla ja fiilistellä rapsakkaa pakkasta!

Mitä minä suosittelen Ylläkselle valokuvaajan näkökulmasta?

Valloitukset:

  • Kellostapuli 503 m: Kesänkijärven eteläpuolella nuosee mielestäni Ylläksen alueen kuvauksellisin huippu, Kellostapuli. Suosittelen valloitusta huipun itäpuolelta, Kesängin keitaan suunnalta. Näkymät kohti pohjoista ja Kesänkijärven yli ovat vertaansa vailla. Rakkamaata kävellessä tukevat ja hyvin pitävät kengät auttaa huomattavasti! Sopii talvella niin auringon nousuun kuin laskuun.
  • Kesänkitunturi 517 m: Pirunkurua ylös ja eteenpäin! Hyvin merkitty reitti Kesänkijärveltä pohjoiseen vie Ylläksen parhaille näköalapaikoille. Pohjoisessa näkyy lähimpänä Lainiotunturi, Kukastunturi sekä Pyhätunturi. Sopii talvella erityisesti ilta-auringon kuvaamiseen.
  • Aakenus 565 m: Taikametsää ja vähemmän turisteja. Aakenus on erityisen hieno paikka auringonnousun aikaan, sillä kaikki muut tunturit sijaitsevat sen länsi-puolella. Näin aamuvalo osuu ensimmäisenä muun muassa Lainiotunturiin (614 m). Aakenuksella on porokämppä sekä Pyhäjärven autiotupa, joissa voi yöpyä.
  • Kuertunturi 443 m: Äkäslompolosta länteen sijoittuva Kuertunturi on mukava päiväretkikohde. Tunturin laelta aukeaa näkymät itään kohti Yllästä, mikä tekee siitä erityisen hyvän kohteen ilta-auringon kuvaamiseen.

Laavut, kodat ja autiotuvat:

  • Äkäsmylly: Laavu virtaavan veden lähettyvillä. Parkkipaikalta parin sadan metrin kävely.
  • Tahkokuru: Sympaattinen kota ja tulipaikka kuvauksellisessa maisemassa. Vakiovieraina kodalla uteliaita kuukkeleita.
  • Tuomikuru: Uutukainen kota sijaitsee Kiirunankiepin varrella, Ylläsjärven puolella. Vahva suositus bongailla revontulia. Kodan vieressä myös tulipaikka.
  • Pyhäjärvi: Laavu ja autiotupa. Järven lähellä tunnelmallinen autiotupa avotakalla.
  • Lukuisat muut kodat ja laavut lisäsin tälle Google Maps -kartalle: Huts around Ylläs by Joonas Linkola (Kartta voi sisältää virheitä, tein sen omaan käyttööni).

Vaatesuositukset talveen: