Kurkimetsällä – Lapin Partiolaisten syyskisat Tervolassa

Mua ei paljon kisoissa näy. Karsastan periaatteestakin kilpailullisuutta ja kun en sitä kautta juuri kisoista tiedä on järjestäjän roolissakin tullut oltua aniharvoin. Lapin Partiolaisten Grusgrus 2016 – partiotaitokisat järjestettiin Tervolassa 24.-25.9. ja tapojeni vastaisesti juoksentelin itsekin kisakeskusta ja paikallisia soita ympäriinsä rastipäällikön nauhan kanssa.

Tässä minä poukkoilemassa pitkin Tervolaa. Huomaa metsästyskauden värimaailman mukainen tapahtumamerkki!

Tähän partioseikkailuun eksyin ikään kuin virka-apuna. Alkuvuodesta kävi ilmi, ettei Tervolassa voitaisi järjestää kisoja ilman naapureiden apua. Moni olikin valmis ojentamaan auttavan kätensä ja oli huippua nähdä kuinka yksi toisensa jälkeen lähialueen partiolaiset liittyivät järjestäjäjoukkoon ja aikaansaivat laadukkaat kisat. Bongasin kisakeskuksesta Tervolan Jatulityttöjen ja -poikien lisäksi ainakin kolarilaisia, kemiläisiä, keminmaalaisia ja torniolaisia partiolaisia. Tässä mielestäni kiteytyy yksi partion parhaista puolista; ollaan valmiita auttamaan kaveria kunta- ja lippukuntarajojen ylikin.

Tehtävää valitessani unohdin, että askartelun suhteen olen esikoululaisen tasolla. Onneksi kyseessä ei ollut tunnistustehtävä.

Yhdessä tekeminen on aina palkitsevaa ja mielekästä, mutta varmistaakseni oman motivaationi päätin jo hyvissä ajoin liittää kisoihin pienen lajikokeilun. Nähkääs perheeseeni on viimeaikoina ilmaantunut varsin kutsuva maastopyörä, jonka kaltaisella en ole aiemmin päässyt polkuja tikkaamaan. Vastuulleni valikoitunut matkatehvätä soveltui myös tässä mielessä tarkoituksiin varsin loistavasti. Lintubongauskauden teeman mukaisesti suunnittelin askartelevani läjän pahvikurkia ja ripottelevani ne bongattavaksi matkan varrelle. Tämä luonnollisesti vaatisi useamman lenkin kisamaastossa uljaalla kaksipyöräisellä.

Motivaatiopyörä ja valmis pahvitirppa rastilla.

Pahaksi onnekseni unohdin, ettei mikään hauska ja helppo koskaan mene niin kuin oli alunperin suunnitelmissa. Luonteenomaisesti olin jo kisoja edeltävänä perjantaina myöhässä. Kiireessä Tervolaan suhatessani huomasin jättäneeni rakkaan Noxini odottamaan pakkausta ”siihen sohvan selkämykselle” kuten aina. Tervolassa jäin suustani kiinni ja odottelin korvaavaa työkalua jekkulangan pilkkomiseen kaikessa rauhassa, kuin varmistaakseni yösuunnistuksen. En kuitenkaan odottanut ratamestaria paikalle kysyäkseni viisainta reittiä radalle sattuneen suon läpi, enkä tarkastanut otsalamppuni virtatilannetta. Jälkiviisaana on aika helppo arvata miten tämä reissu eteni.

Viimeisiä hetkiä kartalla. Noin tunti tästä hetkestä totesin ettei ”seuraava oikealla” ollutkaan seuraava oikealla.

No reissu eteni mukavasti, kunnes tuli pimeä. Siinä keskellä pilkkopimeää suota pyörä olalla seistessäni, otsalampun hälyttäessä hupenevaa patteria ja melko varmana, ettei seuraamani polku taida olla kartalla lainkaan nauratti jo hieman kolkosti. Onneksi olen jo melko tottunut oman sähläämiseni seurauksiin. Hukassa tulee oltua niin usein ettei siitä jaksa enää kummemmin hermostua ja nytkin looginen päättely johti pyörän kantajineen takaisin oikealle uralle. Toki tämäkin ura johti keskelle polutonta suota, mutta ainakin se oli oikea suo. Ilmaisin kantani Tervolaisista kartoista useammallekin paikalliselle puulle ja pyöräilin sitten vielä loihakkaasti ohi määränpäästäni ennen kuin viimeinen pahvitirppa löysi paikkansa puusta.

Kaikeksi onneksi Lenseri varoittaa loppuvasta patterista niin hyvin etukäteen, ettei se oikeasti koskaan lopu.

Tulisteltuani itseni taas hyvälle tuulelle ja palattueni kisakeskukselle pyörittelin vielä papereita toimistolla, ettei unta vahingossakaan kertyisi liikaa. Lauantain ja kisojen alkamisen myötä viikonlopusta muodostui monipuolinen ja itseasiassa hyvinkin rentouttava kokemus. Aamutarkistuspyörälenkin jälkeen suhasin takaisin Perämerelle ja vaihdoin huivin pukuun. Kisat eivät käy tekosyyksi valmistujaisten missaamiseen. Paluumatkalla poimin kyytiin vielä töistä löytämäni belgialaisen Lisan, joka erehtyi paljastamaan partiolaisuutensa ja joutuu nyt juoksemaan siksakkia kaikissa partiotapahtumissa loppu harjoittelujaksonsa ajan.

Viikonlopun dualistisuus. Suokenkulit ja pukukenkulit.

Oikean Pokemon Go!:n ollessa melko tyhjää hupia Tervolan metsissä oli yörastilla turvauduttu traineri ystävällisempään manuaalimalliin.

Lisan kanssa pääsimmekin nopeasti töihin. Yörastin Pokemon huntti kaipasi kovasti testausta ja pisteitä piti tarkistaa ja tarkistaa ja tarkistaa ja tarkistaa. Aamun vietimme 95%:sti tuijottaen tyhjää tietä ja 5%:sti valvoen kisavartioden käyttäytymistä liikenteessä. Paluumarssi oli osittain polkupyöräkyydillä ja liikennesäännöt luonnollisesti osa arviointia. Sunnuntain raksuttaessa puoltapäivää alkoivat viimeisetkin vartiot saapua maaliin. Oma kisavastaisuuteni koki vahvan kolhun, kun katselin maaliin saapuneiden ilmeitä. Kauan ennen tuloksien saapumista kisaajat vaikuttivat tyytyväisiltä suoritukseensa. Eihän partiossa oikeastaan olekaan kyse muiden vaan itsensä voittamisesta. Ei edes kisoissa. Ehkä mutkin vielä nähdään kisatrikoissa ja numerolappu pohkeeseen jesaroituna.

Kameran ajastimet on hauskoja jopa kansainvälisesti. Näinkin kuluu tievartiossa aika.

Myös kisojen järjestämisestä jäi hyvä maku suuhun. Se onkin hyvä koska seuraava nakki on luvassa jo ihan pian. Lapin Partiolaisilla on kunnia isännöidä SM-kisoja 2017 ja huhun mukaan Piirinhallitus on kokonaisuudessaan vapaaehtoinen, halusi tai ei. Lopetetaan vielä mainokseen. ELÄMYS 2017 kutsuu. On nimittäin sitä maisemaa ja puhasta ilimaa.

ELÄMYS 2017

Saa kysellä ja kommentoija. Seuraava keikkakin on tätä kirjoitellessa jo tehty, joten uutta tekstiä pukkaa, kunhan oikealta paperipartiolta kerkiää.

Rakkaudella Lautiosaaresta, Nipsu