Kunnia pimeydelle

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 1/14/2017

Taikatalven vaellus Pyhä-Luoston kansallispuistoon vie hyytävään maailmaan. Sydäntalven pimeys vangitsee luonnon syliinsä rauhallisen vahvalla otteella. Ajantaju on kadonnut kauan sitten. Puut halkeilevat ja lumi narskuu suksien alla, kun pakkanen kiristyy alle kolmenkymmenen. Muutama otsalamppu valaisee koskematonta hankea ja ohitse lipuvia tykkypuita. Hengitys härmistyy jääksi partaan ja pipoon. Päivienkään hiihdon jälkeen kukaan vieras ei ole tullut vastaan, ei ääntäkään ihmisistä. Poron jäljet yhdistyvät viiden hengen letkaan. Tätä on elämä, fiilistän.

picture122

Kiivetään kerolle, valloitetaan Latvavaara, löydetään takaisin autiotuvalle. Metsähallitus ylläpitää myös vauraustupia, joihin voi rakentaa väliaikaisen ‘perusleirin’. Pientä korvausta vastaan voi suunnitella reittiä etukäteen tuvalta seuraavalle. Esimerkiksi Kuukkelin vuokratupa tarjoaa rutkasti makuutilaa, kaasulieden sekä saunan. Pitkän päivän päätteeksi mikään ei voita erämaasaunan löylyjä. Aarniometsien reunustama tunturiketju nukahtaa taas. Tällä kertaa taivas kirkkaana.

picture1231

Kuukkelin vuokratuvassa viihtyy koko perhe.

Taivaan tulet saapuivat kuin tilauksesta. Puolessa välissä vaaraa taivaanrannasta siinsi vihreä valojuova, joka ääneti seurasi nousualle huipulle. Sitten alkoi varsinainen disko.

picture3

Aurinkotuulen tuomat hiukkaset osuvat ilmäkehään ja muodostavat värikkäitä, tanssivia valoilmiöitä. Reposten kuvaus on hauskaa mutta samalla kovin vaativaa, sillä ne voivat muuttaa suuntaansa ja muotoaan hetkessä. Pakkasella pimeydessä on eduksi tuntea omat varusteet ja pakata ne rinkkaan niin, ettei mene turhaa aikaa näpertämiseen.

picture12314

Liikkuessa lämpötilan säätely on olennaista, jottei vaatteet jäädy päälle. Sitä se on, kerrospukeutumista ja villan suosimista. Umpihankihiihto on rankkaa puuhaa, mutta sitäkin antoisampaa! Jatkamme tyynessä pimeydessä verkkain. Päivän vanhat painaumat lumikengistä ilmestyy kuin tyhjästä. Otsalampun merkkivalo viestii virran loppumisesta. Letkan vetäjä vaihdetaan.

Reitti minkä kuljimme:

picture121414

Starttasimme Pyhäjärven vuokratuvalta latuja pitkin kohti Kiimaselkää. Kiimaselällä eväät ja reitti eteni länteen Huttuloman tuvalle. Hyvän hiihtosään kunniaksi taitoimme vielä reilu kuusi kilometriä Kapustalle, jossa nukuimme teltoissa. Kapustan jälkeen siirryimme Kuukkelin varaustuvalle, johon teimme perusleirin kahdeksi yöksi. Kuukkelilta on helppo lähteä tekemään pistoja ilman raskaimpia kantamuksia, kuten Latvavaaralle yöksi katsomaan revontulia. Vinkki Pyhä-Luoston retkeilijälle: Kansallispuiston itä-reunalla sijaitsee tie, jota kulkee paikalliset ski-bussit. Kuljettajan kanssa voi sopia, että bussi noukkii retkueen kyytiin keskeltä korpea! Testattu ja toimii.

Kamavinkit kovimpaan pakkaseen:

– Monon päälle lämmittimet: Kovassakaan pakkasessa ei varpaat jäädy!

– Untuvahousut tai -shortsit: Taukohousujen ehdoton suosikki!

– Compeed-laastarit: Välillä sattuu, laastarit mukaan!

– Lumisäärystimet jalkoihin: Umpihangessa kulkeminen mukavaksi!

– Tehokas USB ladattava otsalamppu: Jotta näkisin sinut paremmin!

– USB varavirta: Jotta näkisin sinut paremmin koko matkan 😉

 

– Joonas, Instagram: @joonaslinkola