Behind the scenes: Syysretki

 

Riemunkiljahduksia, nuotiopitsoja ja märkiä sukkia – siis mitä? No syysretki tietenkin!

Viime perjantaina seisoin partiokolon parkkipaikalla kotikylässäni. Edessä oli perinteisen syysretken yhteislähtö lippukuntamme eräkämpälle, sekä monen monta innokasta partiolaisen alkua. Oli sielä tietenkin myös kokeneempia konkareita, aikuisia johtajia sekä heidän jälkikasvuaan – retken pienin perhepartiolainen taisi olla alle kaksivuotias.

Syysretki_1

Nuotioskabat – kuka saa vaahtokarkin grillattua ekana?

Viikonloppuna kaikki sai kokeilla kokkailua itse, menussa oli nuotipitsoja, aamupuuroa ja lihapullia. Teimme kiehisiä ja opettelimme sytyttämään nuotioita – myös kaikista nuorimmat sudenpennut saavat harjoitella puukon ja tulitikkujen turvallista käyttöä. Tässä muuten vinkki partioretkelle pakkaamiseen; ota tai anna mukaan kunnon puukko, aikuistakin ottaa päähän, jos yrittää vuolla tylsällä linkkuveitsellä.

Lähdimme sieniretkelle etsimään luonnonantimia, todetaksemme, että paras sieniaika taitaa olla ohi. Puolukoita taas löysimme yllin kyllin, ja suolla kastui sukat karpalojahdissa. Harjoittelimme köytöksiä A-pukkiin, jolla tietenkin ylitettiin oja. Nauroimme, leikimme ja annoimme partiolupauksia – uudet sudenpennut saivat nyt ensimmäistä kertaa huivin kaulaansa. Siis aivan tavallinen syysretki, mutta suuri seikkailu pienelle seitsenvuotiaalle.

Oli ihanaa huomata, kuinka lapset innostuivat pienistä asioista. Trangian kokoamisesta ja yöstä metsässä – monille uusille partiolaisille tämä oli ensimmäinen partioretki, tai jopa ensimmäinen yö muualla kuin mummolassa.

syysretki_puolukoita

Sesongin suosikit

Joskus seikkailut syntyvät itsestään, muttei kuitenkaan tämä. 50 ihmisen retki vaatii suunnittelua, ilmoittautumislomakkeita ja Google Drive dokumentteja. Aikuisen silmissä retki näyttää aivan erilaiselta, kun iloisen pienen partiolaisen. Jo vuoden toimintasuunnitelmaa tehdessä on mietitty, mitä retkiä tehdään, mikä viikonloppu sopisi syysretkelle – ja ollaanko metsässä lauantaista sunnuntaihin, vai perjantaista lauantaihin, kuten me teimme. Onko tarpeeksi johtajistoa, jotta pienimmätkin pääsevät yöretkelle, vai pitäisikö sudenpentujen sittenkin tulla vain päiväksi? Ja muistithan avata ilmoittautumislomakkeen? Entä vastata sille äidille, joka soitti kesken luennon ja pohti, että onkohan Maijan makuupussi tarpeeksi lämmin?

Eikä lista siihen lopu, jonkun pitää myös miettiä, mitä syömme. Riittääkö 12 pakettia jauhelihaa lihapulliin? Entä loppuuko kämpältä polttopuut, ja mitenköhän se retken ohjelma koostuu? Lasten allergiat, entä ne ylivilkkaat tapaukset? Kyydit, onhan tarpeeksi moni vanhempi valmis osallistumaan kimppakyyditykseen? Mutta ei kuitenkaan liian moni – metsätien kääntöpaikalle ei mahdu kovin montaa autoa.

 

syysretki_sienet

Syödäkkö vai eikö syödä?

Onneksi tätä kaikkea ei tee kukaan yksin, loistavalla johtajaporukalla suunnittelu sujuu kuin tanssi. Tällä kertaa avasimme vain Google Driveen dokumentin, josta jokainen sai ideoida ja poimia vastuualueita mielensä mukaan. Yksi hoiti kauppaostokset, toiset pakkasivat yhteisiä varusteita ja kas näin, retki järjestyi kuin itsestään. Onhan mahtavaa nähdä, kuinka pitkälle vapaaehtoistyö ja tiimityö kantaa – partio on mainio esimerkki siitä, kuinka hyviä juttuja syntyy yhdessä tekemällä.

syysretki_nuotipitsa

Masterchef Outdoor Edition

Vaikka meille aikuisille ei kukaan suunnittele leikkejä tai opeta sytykkeiden tekemistä, jokaisesta retkestä oppii aina jotain. Oli se sitten erätaitoja tai ongelmatilanteista selviytymistä, metsästä tarttuu mukaan muutakin kuin savunhajua ja pihkaa. Tällä kertaa minä opin, kuinka mahtavaa porukkaa lippukuntani johtajat ovat. Ei haitannut, vaikka itse olin hammassärkyinen ja vain osan aikaa mukana – muut ottivat minunkin hommat hoitaakseen.

Oletko sinä joskus järjestänyt retkiä isommalle porukalle? Tai onko kellään vinkkejä, miten pihkan saa irti kuoritakista? Tällä kertaa mukaan tarttui myös sitä.