Aina mukana Osa 3. Veitsi

Teräase

”Vesi vanhin voitehista ja veitsi vaaroja voitelemahan.”

13573376_1569523240008889_2071272296_n

-Kuvan kalu: Marttiini Ilves Takoterällä-

Puukko, veitsi, leuku? Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Toisin kuin lapsella, teräaseella on myös monta käyttötapaa.

Veitsellä on puskassa enemmän käyttötapoja, kuin puliukolla satiaisia. Eräpuukon valinnassa on kuitenkin hyvä ottaa muutama seikka huomioon:

 

Ruoto – Rakenne

fullitanggi

-Kuvan kalut: Roselli WOOTZ 40v. juhlamalli ja Mora Classic 2/0-

Full tang, eli täysiruoto (vasemmanpuoleinen Rosellin juhlapuukko). Rakenne missä terä ja kahva on tehty samasta kappaleesta ja siten kestää suurtakin pahoinpitelyä (tai surkeaa käyttäjää) hyvin. Mikäli jätät kirveen tai tomahawkin kotiin vaimon, lapsen ja muun mielestäsi turhanpäiväisen asian kera, niin saatat joutua käyttämään puukkoa halkaisuhommissa. Tämä ei ole suositeltavaa pidemmän päälle, mutta toimii ongelmitta mikäli puukon rakenne sen kestää.

Rotanhännällä (Punakahvainen kansankeklu oikealla) varustettu puukko toki ajaa asiansa taitavan käsittelijän kourissa. Rakenne jossa terä kapenee rotanhäntämäiseksi ja kiinnittyy kahvaan kitkan, liiman ja ylähelan avulla on toimiva kapistus vuoluhommissa. Kevyempi rakenne kulkee mukana helpommin ja on näppärämpi käyttää. Karummissa askareissa tämä konstruktio on kuitenkin alttiimpi hajoamaan. Teräaseen tuhoutuminen jättää ihmisen kivien ja tikkujen varaan kaiken maailman maahisten armoille.

 

Hamarapuolen 90-asteen kulma.

tulus

-Kuvan kalu: Mora Eldris Neck knife kit-

Tämä auttaa säästämään leikkuuterää kun kuorit ja käsittelet puuta, porkkanaa tai pikkueläimen luita. 90-asteen kulma mahdollistaa myös tulusten raapimisen hamarapuolella, taas kerran säästäen elintärkeää leikkausterää.

 

Materiaalit:

Materiaaleja on enemmän kuin syyttömiä vankilassa. Kaksi yleisintä on kuitenkin hiiliteräs ja ruostumaton teräs.

Ruostumaton teräs.

rosteri

-Kuvan kalu: Marttiini Condor Vuolu 9cm-

Huolimattomalle, aloittelijalle, laiskalle tai kosteissa olosuhteissa toimivalle koti-kommandolle, jolle terän säilyminen ruostevapaana ja kohtuullisessa terässä on tärkeää. (Pssst. huomaa upeat studiokuvat suoraan Tammiston lattialta. Osu paikalle oikeaan aikaan ja saatat saada Tammiston asukkaan kiinni itse teossa slaavikyykyssä, kamera kädessä ja (toivottavasti) hosut jalassa.

Hiiliteräs.

hiilit

-Kuvan kalu: Marttiini Luujätkä-

Tosimiehelle jolle eräasheivaus pihkavahauksen ohessa on tärkeä osa erä-experienseä. Grooming mahdollisuuden ohessa hiiliteräksestä saa myös iskettyä kipinän esimerkiksi pii -tai kvartsikivellä. Hiiliteräs on alttiimpi ruostumiselle, mutta helpompi teroittaa herrain kuntoon.

 

Harjoittelu tekee mestarin.

Puukonkäyttöä tulisi harjoitella hartaasti ja usein. Mikäli ei käyttötaidot kehity, niin ensiaputaidot viimeistään.

dsc01522

-Kuvan kalu: Mora Eldris-

Puukolla suoriudut kaiverrustöistä, lihankäsittelystä (oli sitten kyseessä riista tai reissukaverin kevyt kenttäkirurgia), tulenteosta, pahisten palottelusta ja muusta olennaisesta, vain mikäli olet sen käyttöön vihkiytynyt. Hävitä siis sakset kotoasi ja hoida arkiaskareesi vasteden veitsellä. Älä lähde metsään sohimaan, mikäli on epäselvää mitenpäin puukkoa pidellään (vinkki: terää ei kannata upottaa omaan lihaan)

 

Summa summarum (turvauduttiin Googlen käännöspalveluun kun oma sivistys loppui.)

Eli loppujen lopuksi:

12080650_192462457752723_211075828_n

-Kuvan kalut: Cold steel Bushman, Leatherman Signal, Cold steel Trail hawk-

Puukko on Ehdoton varuste kaikille primitiivisistä poikkeaville puunhalaajille sun muille metsänhengille. Metsään mukaan siis vähintään linkkari tai nahkamies (naamio ja moottorisaha kannattaa jättää makuukamariin ellei uutisiin halua). Moni asia on helpompaa kun on jokin joka leikkaa terävän älyn ja karhean karisman rinnalla.

Seuraavassa postauksessa tutustutaankin veitsen kanssakulkijaan, eli ensiapulaukkuun.

Tammiston liikkeeseen saa aina tulla turisemaan veitsistä sun muista mukavista jutuista ja ohessa saattaa joku oppiakkin jotain.. esimerkiksi minä.

Pitäkää peitsi tanassa ja veitsi terässä.

Jesse ”Jesserson Airplane” Karjalainen